Gode råd

Produkter for bevaring av hus og miljø 
Med hjerte for naturen!

Kontakt oss

Vedlikehold av linoljemalte overflater 

Linoljemaling gir holdbare overflater med riktig vedlikehold

Linoljemaling sier fra selv når den trenger vedlikehold. Den består i prinsippet av linolje og pigment, der linoljen binder pigmentet til underlaget. I hovedsak kan vi si at linoljen beskytter underlaget mot fukt, og pigment beskytter mot UV-stråling. Linoljemalingas hensikt er å fungere som et offerskikt mot ytre påvirkning. Når linoljen tæres bort over tid vil malinga slippe pigment i form av "kritting". Når dette skjer, er det et tegn på at linoljen ikke binder pigmentet godt nok lenger. 

Påføring av kokt linolje vil binde pigmentet til underlaget igjen og veggen vil framstå som nymalt. Det er også en enkel og svært billig løsning i forhold til å male veggen på ny, og gir et resultat som holder i mange år til.

Vask  overflaten med et egnet rengjøringsmiddel, for eksempel BIOkleen Målartvätt eller Fasadtvätt.
Kraftvask og lignende må unngås, da det kan ta med seg malinga i vaskeprosessen.

Fasadtvätt er også effektiv mot svertesopp, hvis det skullle oppstå.

Pensle på kokt linolje på ren og tørr vegg. Det vil binde løst pigment til underlaget og gi ny glans. 
De fleste pigmenter i vår linoljemaling vil ha bedre holdbarhet enn syntetiske pigmenter som brukes i moderne malingstyper.

Penselvask

Pensler kan vare utrolig lenge om man bare behandler dem riktig! 

Skal penselen brukes igjen i nærmeste tid med samme maling og farge kan man sette den i rå linolje (evt rapsolje, som et rimeligere alternativ). Da er det viktig at oljen dekker hele busten. Husk å dra ut den rå linoljen godt fra penselen før bruk igjen. Skal penselen vaskes lar man den helst stå noen dager i ren grønnsåpe før vask. 

Vasking:

Fyll penselen med grønnsåpe, gni og klem godt og deretter skyll den helt, for så og gjenta dette flere ganger. 

Når det bare kommer klart vann ut fra penselen når man klemmer på den er den ren.Det er viktig å få ut all maling innest i midten av penselen, men dette er også det vanskeligte. 

Om en pensel har rester av tørket maling fra tidligere kan man prøve og la den stå i ren grønnsåpe i en uke+, også prøve å vaske den. 

Pensler til eggoljetempera

Når man maler med eggoljetempera er det viktig å vaske penslene etter hvert bruk. Da bruker man en såpe som heter olivensåpe, denne får man kjøpt i vår butikk eller nettbutikk. Denne såpen gir penslene en skånsom vask og tilfører fett slik at den varer lenger.